Karikagyűrű iránytű

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Mivel a karikagyűrűk variálhatósága közel végtelen, ezért gyakran a bőség zavara határozatlanságot eredményez. Itt szeretnénk a választáshoz némi segítséget nyújtani. Első körben a szélességet és a profilt célszerű eldönteni, majd jöhet a szín ( pl: itt fehér, ott sárga, kövek így -úgy stb.), és végül a felület eldöntése (matt, fényes , hol és hogyan)

Karikagyűrű gyűrűsín profil

Az anyag keresztmetszetét jelenti, amiből a gyűrű készül. Lehet lapos és domború, illetve ennek variációi. (kívül-belül, domborúság mértéke)

Néhány példa:

 

11

 

Természetesen, vannak még egyéb profilok is. Például:

 

22

 

Karikagyűrű szélesség és magasság (vastagság)

A szélessége nem a vastagsága a gyűrűnek. A magasság az anyagvastagságot jelenti, míg a szélesség az, amit a gyűrű az ujjadból láthatóan eltakar…

 

33

 

Karikagyűrű ötvözet színek

A színaranynak sötét sárga színe van. A színarany összekeverését más fémekkel ötvözetnek nevezzük. Az ötvözet színét az ötvözőfémek fajtája határozza meg. Az ötvözetek aranytartalmának mennyisége határozza meg a karátszámot. A 14 karátos arany 585 ezrelék, a 18 karátos pedig 750 ezrelék színaranyat tartalmaz. Az ötvözet színekből a következőkből választhat: fehér, sárga, rosé, vörös, valamint extra vörös színű 14k-os arany.

 

Save00031

Az extra vörös pink árnyalatú, a rozé pedig rózsaszín fényű fehér arany, melyeket képekkel sajnos nem tudjuk szemléltetni, azt látni kell.

A karikagyűrűk felületének kezelése

Ettől a beavatkozástól lesz a tárgy fényes vagy matt felületű. A felületek váltakozásával érdekes hatásokat és kontrasztokat hozhatunk létre, melyek az ötvözetszínek variálásával még látványosabbá teszik a végeredményt.

 

55

 

Kőfoglalás

A drágakövek behelyezését az ékszerbe hívják így. Több technikája van, az esztétikai végeredmény függvényében lehet angol-, pávé-, sín foglalás vagy karmos stb. SOHA NEM RAGASZTJUK.

Gyémánt és briliáns

A gyémánt a terméselemek osztályán belüli széncsoporthoz tartozó ásvány és egyben a legjelentősebb drágakő. Ezt fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönheti, hiszen a legkeményebb természetben előforduló ásvány, átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ugyanakkor rajta kívül nincs más drágakő, amely csak egyetlen elemből állna: a gyémánt szénatomokból áll. A leggyakoribb csiszolási formák : briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív alak. Árát a színe, csiszolása, tisztasága és mérete határozza meg. Méretét karátban mérik és ct-vel jelölik, mely a súlyát jelenti: 1ct=0.2g

Fehér és színezett árnyalatai: D és E színtelen, ez a legjobb, ez után F, G, H, I, J, K…

Vésés, gravírozás

Ékszereknél a vésés kézzel történik, tehát kézimunkáról beszélünk ilyenkor, míg a gravírozást mindig gép végzi, un. pantográf. Legfőbb célja a díszítés, vagy szövegírás. Gyűrűknél kívül és akár belül is kivitelezhető. Nemcsak szokás, de hasznos is a karikagyűrűkbe egymás nevét és az egybekelés dátumát belülre vésni vagy gravírozni. A különbség a vésés és a gravírozás között, hogya betűtípusok vésés esetében korlátozottak, de sokkal mélyebbek, mint a gravírozás esetében. Szerintem a legszebb a dőlt-írott folyóírás egy gyűrű belsejében.

Csiszolás, polírozás

Az ékszerkészítés utolsó fázisa, magyarán fényesítés.

Galvanizálás

Vékony fémréteg felhelyezése elektrolízises eljárással. Célja lehet az alapfém (pl. ezüst) kémiai hatásoktól való védelme (tehát nem feketedik), vagy díszítés. Általában nem tartós esztétikai előny, ezért mi nem használjuk, csak olyan felületeken, amelyek süllyesztettek, ezért nem tudnak lekopni.

Anyagszükséglet kiszámításához egy kis segítség

A számítás rendívül egyszerű abban az esetben, ha tudjuk a gyűrű méretét (m), szélességét (sz) és anyagvastagságát (v).

súly= (m X sz X v X 0,014 ) – 20%

Egyszerű példával:

54es méretű gyűrű, 6 mm szélességgel és 1,85mm vastagsággal.

(54 X 6 X 1,85 X 0,014) – 20% = 8,3916g – 1,66g = 6,731g

Mivel kézzel készítünk minden darabot és az ötvözeteknek is minimálisan, de különbözik a fajsúlya, ez az érték közel lehet a végeredményhez, de nem 100%-ban pontos. De mindenképp segítséget nyújthat abban a kérdésben, hogy mennyibe is kerülhet egy megadott paraméterű gyűrű.

 

IMG_7548.jpgIMG_7607.jpgIMG_7543.jpgIMG_7536.jpgIMG_7547b.jpgIMG_7532b.jpgIMG_7535.jpgIMG_7550.jpgIMG_7555.jpgIMG_7527c.jpgIMG_7538.jpgIMG_7549.jpgIMG_7540.jpgIMG_7539.jpgIMG_7544.jpgIMG_7531b.jpg

aurart, eljegyzési gyűrű, karikagyűrű olcsón, olcsó karikagyűrű, karikagyűrűk olcsón, olcsó karikagyűrű budapest, egyedi karikagyűrű készítés, ötvös karikagyűrű, ötvös budapest, eljegyzési gyűrű olcsón, olcsó karikagyűrűk, karikagyűrűk, egyedi eljegyzési gyűrű, jegygyűrű olcsó, karikagyűrű, nemesfém gyűrű, karikagyűrű katalógus, karikagyűrű gravírozás, gyémánt ékszerek, karikagyűrű készítő, ékszerkészítés, ötvös, ékszer készítés, ékszerkészítő, ötvös ékszerész budapest, ötvös budapesten, ekszerkeszites, eljegyzési gyűrűk olcsón, olcsó ékszer, olcsó eljegyzési gyűrű, aur art, otvos, ékszerkészítés, budapest olcsó jegygyűrű ,olcsó ékszerek ,karikagyűrű készítés ,jegygyűrű olcsón ,karikagyűrű olcsó ,olcsó gyűrűk ,gyűrűk olcsón ,egyedi gyűrű ,aranyműves ,eljegyzési gyűrű készítés ,egyedi karikagyűrű ,ötvös ékszerész ,arany karikagyűrű olcsón ,olcsó karikagyűrű pár ,karikagyuruk ,briliáns eljegyzési gyűrű ,végtelen gyűrű ,olcsó eljegyzési gyűrűk ,olcsó gyűrű ,olcsó ékszerbolt budapest ,eljegyzési gyűrű katalógus ,ékszerkészités ,egyedi karikagyűrűk ,eljegyzési gyűrű budapest ,ezüst vegyjele ,egyedi ékszerkészítés ,eljegyzési gyűrű olcsó ,egyedi jegygyűrűk ,eljegyzési gyűrű képek ,karikagyűrű árak ,egyedi gyűrűk ,arany eljegyzési gyűrű olcsón ,arany ékszerek olcsón ,ezüst karikagyűrű katalógus ,eljegyzési ajándék ,eljegyzési gyűrű méret ,karikagyűrű gravírozás szöveg ,egyszerű karikagyűrű ,egyedi ékszerkészítés budapest ,drágakövek fajtái ,egyedi ékszerek ,ekszeresz ,arany vegyjele ,akciós karikagyűrűk ,eljegyzési gyűrűk ,egyedi jegygyűrű készítés ,ötvös ékszerek ,olcsó jeggyűrű ,egyedi jegygyűrű ,eljegyzési gyűrű doboz ,ezüst eljegyzési gyűrű olcsón ,olcsó arany karikagyűrű ,14k arany felvásárlási ára ,ötvösmester budapest ,eljegyzési gyuruk ,briliáns ékszerek ,eljegyzesi gyuruk ,arany karikagyűrűk olcsón ,akciós karikagyűrű ,olcsó karikagyűrű árak ,legszebb karikagyűrűk ,olcsó jegygyűrű árak ,aranyműves budapest ,ékszer alapanyag ,karikagyűrű párban olcsón ,olcsó eljegyzési gyűrű árak ,arany 585 ,ezust vegyjele ,jegygyűrű ,karikagyűrű olcsón budapest ,ezüst latin neve ,egyedi gyűrű készítés ,karika gyűrű